Surowy Miód Lipowy 950g
Cena regularna:
44,99 zł
towar niedostępny
Opis
Miód pszczeli lipowy
Bez wahania możemy powiedzieć, że miód lipowy z naszej pasieki jest najlepszym lipowym miodem w Polsce. Unikalną cechą są stare lipowe aleje otaczające pasiekę, które powodują, iż na początku lipca ule zapełniają się najczystszym lipowym miodem. Ponadto mazurska przyroda, położona z daleka od przemysłu i ruchliwych dróg gwarantuje, iż nasz miód jest krystalicznie czysty i zdrowy.
Miód lipowy jest przez bardzo wielu miodowych smakoszy uznawany jako najlepszy miód dostępny na naszych stołach. Posiada intensywny aromat, charakterystyczny smak z delikatną ostrością i piękną bursztynową barwę. Ma szeroko znane właściwości lecznicze na wszelkiego rodzaju przeziębienia, anginy i dolegliwości płucne. Zdecydowanie rekomendujemy wybór miodu nierozgrzewanego (surowego) - w tej formie zachowuje on 100% swoich właściwości (jest nakładany do słoika już po krystalizacji, dzięki czemu jest miękki i przyjazny do jedzenia).

Miód lipowy na co pomaga? Właściwości lecznicze miodu lipowego
- sprawdzony od pokoleń jako środek do walki z przeziębieniem i grypą
- posiada właściwości wykrztuśne, przeciwkaszlowe, napotne i silne działanie antybiotyczne
- działa przeciwzapalnie
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc
- działa uspokajająco, łagodząc stres i obniżając ciśnienie krwi
Miód lipowy właściwości i cechy
- kolor: złocistożółty, bursztynowy
- zapach: intensywny, aromatyczny, z charakterystycznym aromatem kwiatów lipy
- smak: delikatnie ostry, z nutką goryczy
- krystalizacja: umiarkowana, jednorodna
Jak spożywać miód lipowy?
Miód, podobnie jak wszystkie naturalne produkty, najlepiej działa na organizm, gdy jest spożywany regularnie przez dłuższy czas. Jest bardzo dobrym nawykiem zjeść miód na śniadanie z kromką chleba lub białego sera. Można także przygotować wieczorem szklankę wody z łyżką miodu i wypić ją na czczo z rana (przez noc miód rozpuści się i uwolni wszystkie związki), co daje organizmowi “kopa” energetycznego na początek dnia.
W trakcie chłodnych dni miód lipowy wyśmienicie smakuje z ciepłą herbatą lub mlekiem, a dla zwolenników intensywniejszych smaków z cytryną i imbirem. W trakcie przeziębień znakomicie sprawdzają się napary z kwiatów lipy lub malin z dodatkiem soku cytryny i miodu lipowego.
Zawsze należy zwrócić uwagę, aby napój nie był zbyt gorący, gdyż wysoka temperatura (powyżej 40-45 stopni) niszczy lecznicze właściwości miodu.
Krystalizacja miodu
Krystalizacja miodu jest naturalnym zjawiskiem i każdy dobry miód ulega krystalizacji. Jej przebieg zależy od gatunku miodu, np. miód rzepakowy staje się “gęsty” już po kilku dniach od wybrania z ula, a miód akacjowy pozostaje w postaci płynnej nawet przez rok. Różna jest także konsystencja skrystalizowanego miodu, np. miód klonowy jest bardzo “aksamitny”, podczas, gdy miody spadziowe mają wyraźnie wyczuwalne kryształki i potrafią rozdzielić się na warstwę skrystalizowaną i płynną. Nie należy wyciągać pochopnych wniosków o jakości miodu patrząc tylko na sposób w jaki skrystalizował, gdyż można łatwo się pomylić.
Każdy miód można przywrócić do płynnej postaci poprzez podgrzewanie, np. wstawiając słoik do garnka z ciepłą wodą, ale należy zwrócić, aby nie przegrzać go powyżej 42 stopni Celsjusza, gdyż wtedy traci swoje zdrowotne właściwości.
Jak przechowywać miód?
Miód przechowywany w dobrych warunkach - w zacienionym i suchym miejscu w odpowiedniej temperaturze - bez problemu może być przechowywany latami. Optymalnym i praktycznym rozwiązaniem jest przechowywanie go w szczelnie zakręconym słoiku (dostęp wilgoci powoduje fermentację) w temperaturze około 8-18 stopni Celsjusza, czyli np. w piwnicy lub spiżarni. Miód przeznaczony do codziennej konsumpcji może stać w kuchennej szafce i nie ma potrzeby trzymać go w lodówce.