Miód wielokwiatowy

Miód pszczeli wielokwiatowy
  • promocja
Wysyłka w: ok 3-5 dni
Cena: 32,99 zł 36,00 zł 32.99



ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do UL-ubionych
* - Pole wymagane
Ocena: 5

Opis

Miód pszczeli wielokwiatowy

Nasze pasieki położone są w dziewiczym regionie, gdzie wiosną pszczoły zbierają miód z wierzby, iwy, olszy, klonu, jaworu, mniszka lekarskiego, drzew owocowych oraz mnóstwa innych kwiatów i krzewów. Taki miks zapewnia znakomicie zbalansowane bogactwo smaków i aromatów.

Miód wielokwiatowy charakteryzuje się największą różnorodnością składu ze wszystkich miodów, gdyż jest zbierany przez pszczoły z wielu gatunków kwiatów, a nie jednej monokultury. Dzięki temu miód wielokwiatowy ma najbardziej klasyczny i lubiany smak ze wszystkich miodów. Miód wielokwiatowy wiosenny ma w stanie płynny jasną, żółtą barwę, a po krystalizacji staje się niemalże biały.

Ramka miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy na co pomaga? Właściwości lecznicze miodu wielokwiatowego

  • zalecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, astmie, katarze siennym
  • wskazany jako uzupełnienie diety dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie
  • duża zawartość cukrów prostych (glukozy i fruktozy) i łatwość ich przyswajania działa pozytywnie na wzmocnienie układu krążenia i serca
  • wzmacnia ogólną odporność organizmu

Miód wielokwiatowy właściwości i cechy

  • kolor: różnorodny, zależny od pożytku
  • zapach: łagodny, kwiatowy
  • smak: słodki, łagodny, po prostu “miodowy”
  • krystalizacja: umiarkowana, jednorodna

Jak spożywać miód wielokwiatowy?

Miód, podobnie jak wszystkie naturalne produkty, najlepiej działa na organizm, gdy jest spożywany regularnie przez dłuższy czas. Jest bardzo dobrym nawykiem zjeść miód na śniadanie z kromką chleba lub białego sera. Można także przygotować wieczorem szklankę ciepłej wody z łyżką miodu i wypić ją na czczo z rana (przez noc miód rozpuści się i uwolni wszystkie związki), co daje organizmowi “kopa” energetycznego na początek dnia.
Miód wielokwiatowy jest niezastąpionym dodatkiem w kuchni - wyśmienicie pasuje do racuchów, naleśników i innych pyszności na słodko. Oczywiście znakomicie sprawdza się w wypiekach, na czele z klasycznymi piernikami. Jeżeli zastanawiasz się nad zrobieniem miodu pitnego, to miód wielokwiatowy doskonale się do tego nada.

Krystalizacja miodu

Krystalizacja miodu jest naturalnym zjawiskiem i każdy dobry miód ulega krystalizacji. Jej przebieg zależy od gatunku miodu, np. miód rzepakowy staje się “gęsty” już po kilku dniach od wybrania z ula, a miód akacjowy pozostaje w postaci płynnej nawet przez rok. Różna jest także konsystencja skrystalizowanego miodu, np. miód klonowy jest bardzo “aksamitny”, podczas, gdy miody spadziowe mają wyraźnie wyczuwalne kryształki i potrafią rozdzielić się na warstwę skrystalizowaną i płynną. Nie należy wyciągać pochopnych wniosków o jakości miodu patrząc tylko na sposób w jaki skrystalizował, gdyż można łatwo się pomylić.
Każdy miód można przywrócić do płynnej postaci poprzez podgrzewanie, np. wstawiając słoik do garnka z ciepłą wodą, ale należy zwrócić, aby nie przegrzać go powyżej 42 stopni Celsjusza, gdyż wtedy traci swoje zdrowotne właściwości.

Jak przechowywać miód?

Miód przechowywany w dobrych warunkach - w zacienionym i suchym miejscu w odpowiedniej temperaturze - bez problemu może być przechowywany latami. Optymalnym i praktycznym rozwiązaniem jest przechowywanie go w szczelnie zakręconym słoiku (dostęp wilgoci powoduje fermentację) w temperaturze około 8-18 stopni Celsjusza, czyli np. w piwnicy lub spiżarni. Miód przeznaczony do codziennej konsumpcji może stać w kuchennej szafce i nie ma potrzeby trzymać go w lodówce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl