Kremowany miód wielokwiatowy 950g

Wysyłka w: ok 2-7 dni
Cena: 34,99 zł 34.99
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Kremowany miód pszczeli wielokwiatowy

Nasze pasieki położone są w dziewiczym regionie, gdzie wiosną pszczoły zbierają miód z wierzby, iwy, olszy, klonu, jaworu, mniszka lekarskiego, drzew owocowych oraz mnóstwa innych kwiatów i krzewów. Taki miks zapewnia znakomicie zbalansowane bogactwo smaków i aromatów.

Miód wielokwiatowy charakteryzuje się największą różnorodnością składu ze wszystkich miodów, gdyż jest zbierany przez pszczoły z wielu gatunków kwiatów, a nie jednej monokultury. Dzięki temu miód wielokwiatowy ma najbardziej klasyczny i lubiany smak ze wszystkich miodów. Miód wielokwiatowy wiosenny ma jasną, żółtą barwę i delikatny miodowy aromat.

Nasz miód jest kremowany, czyli zmiksowany mechanicznie, dzięki czemu nabiera on gładkiej, kremowej konsystencji idealnej do posmarowania na kromce chleba oraz nadaje mu aksamitny smak. Kremowanie gwarantuje zachowanie 100% właściwości zdrowotnych miodu.

Ramka miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy na co pomaga? Właściwości lecznicze miodu wielokwiatowego

  • zalecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, astmie, katarze siennym
  • wskazany jako uzupełnienie diety dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie
  • duża zawartość cukrów prostych (glukozy i fruktozy) i łatwość ich przyswajania działa pozytywnie na wzmocnienie układu krążenia i serca
  • wzmacnia ogólną odporność organizmu

Miód wielokwiatowy właściwości i cechy

  • kolor: różnorodny, zależny od pożytku
  • zapach: łagodny, kwiatowy
  • smak: słodki, łagodny, po prostu “miodowy”
  • krystalizacja: umiarkowana, jednorodna

Jak spożywać miód wielokwiatowy?

Miód, podobnie jak wszystkie naturalne produkty, najlepiej działa na organizm, gdy jest spożywany regularnie przez dłuższy czas. Jest bardzo dobrym nawykiem zjeść miód na śniadanie z kromką chleba lub białego sera. Można także przygotować wieczorem szklankę ciepłej wody z łyżką miodu i wypić ją na czczo z rana (przez noc miód rozpuści się i uwolni wszystkie związki), co daje organizmowi “kopa” energetycznego na początek dnia.
Miód wielokwiatowy jest niezastąpionym dodatkiem w kuchni - wyśmienicie pasuje do racuchów, naleśników i innych pyszności na słodko. Oczywiście znakomicie sprawdza się w wypiekach, na czele z klasycznymi piernikami. Jeżeli zastanawiasz się nad zrobieniem miodu pitnego, to miód wielokwiatowy doskonale się do tego nada.

Krystalizacja miodu

Krystalizacja miodu jest naturalnym zjawiskiem i każdy dobry miód ulega krystalizacji. Jej przebieg zależy od gatunku miodu, np. miód rzepakowy staje się “gęsty” już po kilku dniach od wybrania z ula, a miód akacjowy pozostaje w postaci płynnej nawet przez rok. Różna jest także konsystencja skrystalizowanego miodu, np. miód klonowy jest bardzo “aksamitny”, podczas, gdy miody spadziowe mają wyraźnie wyczuwalne kryształki i potrafią rozdzielić się na warstwę skrystalizowaną i płynną. Nie należy wyciągać pochopnych wniosków o jakości miodu patrząc tylko na sposób w jaki skrystalizował, gdyż można łatwo się pomylić.
Każdy miód można przywrócić do płynnej postaci poprzez podgrzewanie, np. wstawiając słoik do garnka z ciepłą wodą, ale należy zwrócić, aby nie przegrzać go powyżej 42 stopni Celsjusza, gdyż wtedy traci swoje zdrowotne właściwości.

Jak przechowywać miód?

Miód przechowywany w dobrych warunkach - w zacienionym i suchym miejscu w odpowiedniej temperaturze - bez problemu może być przechowywany latami. Optymalnym i praktycznym rozwiązaniem jest przechowywanie go w szczelnie zakręconym słoiku (dostęp wilgoci powoduje fermentację) w temperaturze około 8-18 stopni Celsjusza, czyli np. w piwnicy lub spiżarni. Miód przeznaczony do codziennej konsumpcji może stać w kuchennej szafce i nie ma potrzeby trzymać go w lodówce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl